De blødende patienters mand

Ph.d.-prismodtageren Christian Fenger-Eriksen forsker i blodets koagulation og igennem hans forskning på ph.d.-afhandlingen Dilutional Coagulopathy, er han blevet en af Danmarks førende eksperter når det gælder blodets størkningsevne.

Forskningsprojektet går tilbage til 2002, hvor Christian Fenger-Eriksen startede med at undersøge medicinskabets forskellige plasmasubstitutter i laboratoriet på Center for Hæmofili og Trombose på Skejby Sygehus. Plasmasubstitutter er væsker, som kan tilføres i blodbanen, for at stabilisere blodtrykket hos patienter, der bløder voldsomt.

Christian Fenger-Eriksens laboratoriestudie har vist, at blod får sværere ved at størkne, når der tilføres hydroxethylstivelse som blodtryksstabiliserende væske. Efterfølgende fandt han ud af, at stoffet fibrinogen kan gøre skaden god igen.

– Jeg publicerede mit laboratoriestudie og viste som den første, at væskebehandlingen ødelægger blodets evne til at størkne, men at man kan gøre skaden god igen ved at tilføre fibrinogen, fortæller Christian Fenger-Eriksen.

Christian Fenger-Eriksens forskning kan få afgørende betydning for blødende patienters liv. Medicinpræparatet med det store potentiale er endnu ikke registreret i Danmark, men han er overbevist om, at vi snart kan begynde at bruge præparatet i stor stil, ligesom de gør i eksempelvis Tyskland.

En bred vifte af patienter kan drage nytte af Christian Fenger-Eriksens opdagelse, heriblandt den unge mand, der har været involveret i et harmonikasammenstød, kvinden i en kompliceret fødsel og den gamle med en udposning på hovedpulsåren.


Uddrag fra Årsberetningen 2009