Aldehydes in Aminocatalysis

Søren Bertelsen har lavet over 100 molekyler, som aldrig har været set før. Han er netop blevet ph.d. i organisk kemi på afhandlingen Aldehydes in Aminocatalysis og er håndværker med laboratoriet som byggeplads.

 

– Jeg bygger og anvender molekyler. De er katalysatorer og kan altså få andre reaktioner til at køre bedre og uden urenheder, siger Søren Bertelsen og forklarer, hvordan for eksempel medicinalindustrien kan bruge hans værktøjer.

 

Et lægemiddel kan ofte have nogle bivirkninger, der relaterer til naturen af de molekyler, det er bygget af, og Søren Bertelsen tilbyder opskrifter på molekyler uden brug af metaller, så bivirkninger som nikkelallergi kan undgås.

 

Han har en baggrund som medicinalkemiker og har med sin ph.d. bevæget sig ind på et uhyre konkurrencepræget forskningsfelt. Flere gange har han alligevel oplevet at have førertrøjen på i kampen om at publicere en molekyleopskrift før en anden forskergruppe, og han er nu ansat som postdoc på Center for Catalysis, hvor han udvikler nye opskrifter på komplicerede molekyler. Det er det, kemi handler om, og for Søren Bertelsen er alting molekyler.


Uddrag fra Årsberetningen 2009