Fondens virkemidler i 2025

Fondsbestyrelsen har truffet beslutning om det kommende års budget for uddelinger.

Fondsbestyrelsen viderefører AUFF NOVA og AUFF Recruiting Grants.

Fondsbestyrelsen har besluttet at bakke op om fondens datterselskab FEAS Erhvervs strategiske udvikling af Universitetsbyen for indfrielse af universitets Campus 3.0-plan. Det betyder, at fonden som koncern skal investere væsentligt flere midler i campusudvikling over de kommende år. På den baggrund har fonden besluttet at nedsætte uddelingsniveauet til 100 mio. kr. for 2025 og frem, med forventning om at øge uddelingsniveauet efter en årrække, når de yderligere investeringer i campusudvikling er effektueret.

Det betyder også, at der er prioriteret i uddelingsbudgettets poster efter dialog med Aarhus Universitet. Virkemidlerne Recruiting Grants og International Mobilitet reduceres i rammebeløb, mens støtten til fleksible ph.d.-forløb (der gives direkte til fakulteterne) desværre udgår.

Der gives fortsat overhead på virkemidlerne AUFF NOVA og International mobilitet med en fast rate på 20%, der lægges oveni de faktiske projektomkostninger.

I 2025 er virkemidlerne følgende:

AUFF NOVA
AUFF NOVA prioriteres i 2025 med et budget på 48 mio. kr. AUFF NOVA er for fastansatte forskere på AU, hvor der kan søges projektmidler op til 2,5 mio. kr.
AUFF NOVA har fortsat til formål at stimulere iværksættelse af dristige og nytænkende forskningsprojekter, som har høj kvalitet, men som også typisk vil have vanskeligt ved at opnå støtte fra anden side.

Der gives overhead på bevillinger, med en fast rate på 20%, der lægges oveni de faktiske projektomkostninger.

I 2025 består AUFF NOVA igen af to bevillingstyper, hvor man kan søge 600.000 kr. til mindre projekter, mens færre bevillinger vil blive uddelt op til i lejet 2,5 mio. kr. Det understreges, at små projekter prioriteres ved uddelingen.

Et fuldt opslag samt guidelines vil blive offentliggjort i løbet af 2025.

AUFF Recruiting Grants
AUFF Recruiting Grants kan ansøges løbende og anvendes i aktuelle forhandlingssituationer, hvor et tilbud om startmidler vil være afgørende for at sikre rekruttering af en særdeles attraktiv kandidat. Ansøgninger behandles hurtigst muligt efter modtagelse, og frist for svar aftales nærmere med pågældende institutleder. Formålet er ansættelse af adjunkter, lektorer og professorer. Ansøgningen skal indsendes af institutleder med indstilling fra dekanen. Rammen er i 2025 på 20 mio. kr. Der gives ikke overhead på dette virkemiddel. Et opslag med vilkår og guidelines vil blive offentliggjort primo 2025.

Publikationsstøtte
Puljen til publikationsstøtte prioriteres med 2,5 mio. kr. i 2025. Gældende for ansøgningspuljen er, at der prioriteres støtte til banebrydende publikationer med specielt henblik på højtestimerede internationale publikationskanaler, fortrinsvis store udenlandske forlag. Der kan fortsat gives støtte til publikationer af høj kvalitet, der udgives ved danske forlag. Der forventes fortsat et opslag med deadline i februar og september. Der gives ikke overhead på dette virkemiddel.

International mobilitet
Der er i 2025 afsat 4,5 mio. kr. til international mobilitet. Der er tale om en pulje til internationale aktiviteter, både omfattende indgående besøgende forskere og udgående mobilitet for universitetets forskere.
Der gives overhead på bevillingerne. En fast rate på 20% kan lægges oveni de ansøgte omkostninger forbundet med opholdet.
Et opslag med vilkår og guidelines vil blive offentliggjort primo 2025.

Støtte til afholdelse af ph.d.-kurser, forskergruppemøder, workshops og summer og winter camps på Sandbjerg Gods
Der kan fortsat ansøges løbende. Formålet er at yde tilskud til betaling for ph.d.-kursusophold, forskergruppemøder, workshops, winter og summer camps på Sandbjerg Gods, således at kursusdeltagernes egenbetaling reduceres. Samlet ramme er 2,5 mio. kr. for 2025. For at udnytte kapaciteten bedre henover sæsonen gives der forskelligt støttebeløb afhængig af opholdets tidspunkt.  Højsæson: April, maj, juni, juli, august og september med mulighed for et støttebeløb på 400 kroner per kursusdøgn per deltager. Lavsæson: Januar, februar, marts, oktober, november og december med mulighed for et støttebeløb på 800 kroner per kursusdøgn per deltager.

Forskningsophold i Møllehuset og Husumgade
Forskere kan fortsat løbende søge om forskningsophold i Møllehuset ved Sandbjerg Gods og i fondens lejlighed i Husumgade i København.

Forskningsrelaterede arrangementer i Hejmdal
Hejmdal er det tidligere Kræftpatienternes Hus for enden af Peter Sabroes Gade og Universitetsbyen. Man ønsker i AUFF-koncernen at stille rammer til rådighed, mod betaling, for Aarhus Universitet og Universitetsbyens samt FEAS’ øvrige lejere til afholdelse af møder, konferencer, receptioner, events m.v. Hejmdal er et ”all inclusive” mødehus, hvor alt håndteres via fondens datterselskab FEAS, herunder booking, klargøring, opstilling, forplejning samt rengøring. Der er for videnskabeligt ansatte ved Aarhus Universitet mulighed for at søge støtte på 10.000 kr. pr. arrangement, hvor støttebeløbet dækker lejen af huset.

Aarhus Institute of Advanced Studies
Endelig støtter Aarhus Universitets Forskningsfond fortsat driften af Aarhus Institute of Advanced Studies.

Hvis der er spørgsmål til ovenstående, er I velkomne til at kontakte fondsteamet på 7023 7988 eller per mail på auff@auff.dk.