Dorthe B. Ravnsbæk

Dorthe B. Ravnsbæk: Opdagelser helt ned på det atomare plan

Hvordan opbevarer man energien fra vedvarende energikilder bedst muligt? Spørgsmålet har optaget forskerne, siden sol- og vindenergi blev populært, og Dorthe Bomholdt Ravnsbæk, ph.d. i nanoscience, har bidraget med et væsentligt skridt i retning af at finde svaret.

- El produceret fra vedvarende energi kan man bruge til at spalte vand til ilt og brint, og brinten kan derefter opbevares og udnyttes til senere elproduktion i en brændselscelle, så vi har tilgang til den vedvarende energi, når vi har brug for det, og ikke kun når det for eksempel blæser, eller solen skinner.

Problemet er bare, at brint fylder rigtig meget, så udfordringen har været at finde en kompakt og effektiv måde at opbevare brint på, forklarer Dorthe Bomholdt Ravnsbæk. Og det er netop her, hun har ydet et bidrag.

Nye metaller

Man har længe vidst, at forskellige metaller binder brinten, men Dorthes bidrag til forskningen har været at finde nye og ukendte kombinationer af metaller, som har særligt gode egenskaber til at binde brint. Hendes vellykkede forsøg kan på sigt betyde, at det bliver muligt at hælde pulver af de nye metaller i en tank. Metallerne suger brinten til sig og komprimerer den, så en forholdsvis stor mængde vil kunne opbevares i en beholder, der for eksempel kan placeres i en bil.

- Jeg har dels haft held til at gennemføre forsøg, som ikke er lykkedes for andre før, og så har jeg beskrevet mine opdagelser helt ned på det atomare plan, siger Dorthe Bomholdt Ravnsbæk.

Hendes forskning har givet genlyd i forskerkredse, og hun fik European Young Researchers Award for den bedste ph.d. i Europa i 2011. Dorthe Bomholdt Ravnsbæk er glad for de videnskabelige anerkendelser, men endnu vigtigere for hende er, at hendes resultater kan bruges.

En højere mening

- Der skal være en højere mening med det, jeg laver. Jeg vil gerne kunne træde et skridt tilbage og sige: Der er et formål med det her.

I den forbindelse er det spændende at arbejde med vedvarende energi, som ligger folk meget på sinde, siger Dorthe Bomholdt Ravnsbæk.

Ud over at være en god forsker roses hun også for at være god til at skabe netværk med andre forskere. Her handler det primært om at være god til at kommunikere, mener hun.

- Der er fart på forskningen i dag, og derfor er det vigtigt at holde en god kontakt med folk. Jeg bestræber mig altid på at svare hurtigt på henvendelse fra potentielle samarbejdspartnere, og så er det godt at vise lidt af sin egen personlighed for at kunne indgå i et tæt samarbejde med andre forskere, siger Dorthe Bomholdt Ravnsbæk.