I løbet af de næste fem år stiller Institut for Fødevarer ved Aarhus Universitet skarpt på forskningen i cellulære fødevarer. Det gør de ved at søsætte flagskibet CellFood i samarbejde med en række andre institutter ved Aarhus Universitet. CellFood-projektet er finansieret af bl.a. en bevilling på 15 mio. kroner fra Aarhus Universitets Forskningsfond.
Med en bevilling på 15 millioner kroner fra Aarhus Universitets Forskningsfond samt finansiering fra andre private og offentlige fonde skal CellFood-projektet bl.a. undersøge mulighederne inden for fremtidens produktion af cellulære fødevarer, særligt kultiverede kød- og mælkeprodukter samt præcisions-fermentering, hvor celler producerer enkelte fødevarekomponenter.
Lektor og forskningsgruppeleder Jette Feveile Young står i spidsen for projektet, som hun beskriver som værende en central del af løsningen på fødevareområdet set i lyset af den nærværende klimakrise:
Foreløbige undersøgelser fra bl.a. Finland har vist, at energi- og ressourceforbruget for kultiveret kød forventes at være en brøkdel af, hvad den traditionelle produktion udleder, men Jette Feveile Young understreger samtidig, at der er behov for mere forskning på området.
Derfor ser Jette Feveile Young meget frem til, at der med CellFood sættes skub i forskningen i cellulære fødevarer, og hun håber i forlængelse heraf, at projektet kan fungere som en bro imellem forskningsmiljøer indenfor bl.a. fødevarer, ingeniørvidenskab, sundhedsvidenskab og madkultur. Derudover håber hun, at både fødevare- og bioteknologiske virksomheder kan identificere, hvordan de kan blive en del af denne løsning:
Kultiveret kød i radioen
Jette Feveile Young har netop medvirket i programmet Kraniebrud på Radio 4, hvor hun fortæller meget mere om kultiveret kød og CellFood-Projektet.
Episoden kan allerede nu findes online her: Radio4's videnskabsprogram Kraniebrud - lyt på podcast eller hver dag kl. 12.10